Last van vocht of water in de kelder? Door de kelder waterdicht te maken, kunt u toekomstige lekkages voorkomen. Het waterdicht maken van de kelder is een lastige klus, welke veelal uitgevoerd wordt door gespecialiseerde bedrijven. Toch is het mogelijk om zelf de kelder waterdicht te maken. Zelf de kelder afdichten drukt de kosten natuurlijk enorm. U hoeft dan alleen materiaal aan te schaffen en geen arbeidsloon te betalen. Aan de hand van onderstaande beschrijving en uitleg van de producten helpen wij u op weg. Mocht u specifieke vragen hebben dan zijn we altijd bereid om u telefonisch te woord te staan.
Waarom de kelder waterdicht maken
De grondwaterspiegel in Nederland is hoog. Dat betekent dat veel kelders onder de grondwaterspiegel geplaatst zijn. De kelder dient dan ook volledig waterdicht gemaakt te worden, om niet met natte voeten in de kelder te staan. Water en vocht zijn schadelijk voor zowel uw woning als uw gezondheid. Het vocht tast de wand- en vloerbedekking aan en kan zelfs de constructie aantasten van uw woning. Daarnaast trekt een kelder met vochtproblemen schimmels, algen en ongedierte aan en dat is slecht voor uw gezondheid. Het is dus belangrijk dat uw kelder waterdicht is. Vocht en water van buitenaf kan dan namelijk niet meer naar binnen trekken.
Hoe kunt u de kelder waterdicht maken
Het waterdicht maken van de kelder kan op verschillende manieren. U kunt de kelder waterdicht laten maken aan de buitenzijde, maar ook van binnenuit. De kelder aan de buitenzijde afdichten is vaak de meest effectieve afdichting. Hiermee wordt voorkomen dat vocht een kans krijgt om in de constructie in te dringen. Dit is een preventieve afdichtingsmethode en wordt vaak al tijdens de ruwbouwfase aan de buitenzijde aangebracht. Wanneer uw kelder te kampen heeft met vochtproblemen en u uw kelder aan de buitenzijde wilt laten afdichten, is het raadzaam hier een gespecialiseerd bedrijf voor in te huren. De kelder aan de buitenzijde afdichten is namelijk erg complex. Wel kunt u zelf aan de binnenzijde uw kelder waterdicht maken. Remmers heeft hiervoor professionele producten te koop, die u zelf ook kunt gebruiken om uw kelder waterdicht te maken.
Zelf de kelder afdichten
Zoals zojuist benoemd, is kelderafdichting of het afdichten van een kelder of kruipruimte een lastige en complexe klus. Op het moment dat u besluit de werkzaamheden zelf uit te voeren dan is enige kluservaring een vereiste. Ook wordt geadviseerd om de technische merkbladen van de producten goed door te lezen alvorens te starten met de klus.
Voorbereiding
Goed om te weten is dat het waterdicht maken van de kelder altijd wordt gedaan op de 'kale' ondergrond. Oude verf, stuc en kalklagen dienen vooraf volledig verwijderd te worden. Ook de vloertegels en eventuele cementdekvloer dient u te verwijderen.
Kelder waterdicht maken met professionele producten
Voor het afdichten van uw kelder kunt u gebruiken maken van het Kiesol-afdichtingssysteem van Remmers. Dit is een afdichtingssysteem voor het waterdicht maken van de binnenzijde van een kelder of kruipruimte. Deze producten worden reeds jaren gebruikt door professionals in de bouwsector, maar zijn via Zinka, voor duurzame bescherming, ook verkrijgbaar voor particulieren.
Remmers Waterstop
Voor u de kelder waterdicht maakt, is het zaak om de actief stromende lekkages te repareren met Waterstop. Met actief stromende lekkages bedoelen we (lek) water wat via een scheur of gat naar binnen druppelt, sijpelt of stroomt. Onder normale temperaturen reageert en verhardt Remmers Waterstop direct met het water uit de lekkage. Scheurvorming kunt u met hamer en beitel iets vergroten en uitdiepen tot ten minste 3 cm. Remmers Waterstop kan ook aangemaakt worden met water. Vermeng 4 delen Remmers Waterstop met 1 deel water en druk dit direct in de af te dichten opening. De verharding gaat super snel, al na 30 seconden begint de Remmers Waterstop te verharden en zorgt het voor een waterdichte muur. Het verbruik van Remmers Waterstop is circa 2 kilogram per liter op te vullen ruimte. Ook wordt Remmers Waterstop gebruikt voor het dichtzetten van startnaden en aansluitingen.
Remmers Kiesol-afdichtingssysteem
Nadat u de actief stromende lekkages heeft verholpen, dienen ook de omliggende delen behandeld te worden met Remmers Kiesol-afdichtingssysteem. Hiervoor kunt u gebruik maken van de volgende producten: