Muurbescherming: Het onderhoud en behoud van een oude (monumentale) muren

Het vinden van een woning is in deze krapte op de woningmarkt een hele opgave. Laat staan het vinden van een woning welke aan al onze woonwensen voldoet, dat lijkt al helemaal onmogelijk. Zeker de huizen met karakter en in het speciaal, de karakteristieke jaren ’30 huizen, zijn schaars.
Op het moment dat het toch gelukt is om een woning te kopen begint er een uitdaging om het karakteristieke van zo’n woning samen te laten smelten met het comfort van nu. Muurbescherming is hierbij van groot belang. Zeker wanneer u de oude muur gaat renoveren.

Oude muren beschermen doet u met de steenverstevigers van Remmers.

Terug naar de basis

Steeds vaker grijpen we terug naar de basis. Steeds vaker halen we onze biologische groente bij de boer en de eten we vlees wat diervriendelijker is gefokt, bij een biologische slager. Ook in en rondom de woning is de basis een belangrijk uitgangspunt. Daar waar we eerder de basis van ons huis, zoals beton, hout, staal en muren netjes afwerkten, laten we dit steeds vaker in het zicht. We laten de basis van ons bouwwerk duidelijk zichtbaar, sterker nog we plaatsen deze op een voetstuk en poetsen het ook nog een beetje op zodat het een pronkstuk wordt in huis.

Oude binnenmuren renoveren

Bij de renovatie van een oude woning is de kans groot dat niet alleen de gevels zijn opgetrokken uit klinkers/baksteen, maar dat ook de binnenmuren zijn opgemetseld met authentieke baksteen. Deze authentieke binnenmuren zijn veelal verstopt achter oude pleister en stuclagen. Steeds vaker worden de pleisterlagen verwijderd om de oude binnenmuur in het zicht te laten. De ‘ziel’ van de woning en de authenticiteit worden hiermee benadrukt.

Het verwijderen van een pleisterlaag kan van invloed zijn op de constructie van de woning. Het is zaak om dit van te voren goed in te schatten en mogelijk te ondervangen. Een pleisterlaag wordt meestal gebruikt als afwerklaag om oneffenheden weg te werken. Maar ook zijn sommige pleisterlagen aangebracht om de vochthuishouding te reguleren, om geluid te dempen of ter bescherming van de muur.

Verwijderen pleisterlagen

Het verwijderen van oude pleister en stuclagen is een precies karwei en is behoorlijk tijdrovend. Voordeel is wel dat zelfs de niet doorgewinterde klusser dit zelf kan uitvoeren. Door deze klus zelf te doen is er een enorme winst te behalen, omdat er geen dure man-uren betaald hoeven te worden. Het verwijderen van oude pleisterlagen kan gedaan worden met een hamer en een beitel. Gemakkelijker is om een breekhamer te huren bij één van de bekende verhuurbedrijven of doe-het-zelf-zaken.

Na het afbikken van de pleisterlaag kan de muur met een staalborstel afgeborsteld worden. Kleine restjes pleister en stucwerk worden hiermee verwijderd. Daarna de muur met een veger en (bouw)stofzuiger zoveel mogelijk stofvrij maken.

Na het verwijderen van de oude pleisterlaag, kan de originele binnenmuur gerenoveerd worden.

Inspectie van de oude muur

Wanneer alle pleister eraf is kan de muur geïnspecteerd worden. De bouwkundige staat kan beoordeeld worden. U kunt dan kijken of de stenen allemaal nog vastzitten, of ze heel zijn, hoe het gesteld is met het voegwerk enzovoort. Na de inspectie is het zaak om alle bevindingen te herstellen. Afhankelijk van wat er moet gebeuren is het handig om hiervoor een vakman in te schakelen.

Afwerking en bescherming oude binnenmuur

Nu alle werkzaamheden gedaan zijn zou u denken dat hiermee de klus is geklaard. Maar niets is minder waar. Een oude muur waarop geen behandeling heeft plaats gevonden blijft stoffen. Dit houdt in dat er continue kleine stofdeeltjes rondwarrelen. Deze stofdeeltjes blijven loskomen, omdat de muur aan het verzanden is. Dit verzanden komt doordat de oorspronkelijke poriënstructuur wijder wordt. Ook is een oude binnenmuur zonder behandeling nagenoeg niet huishoudelijk te reinigen wat veelal wel wenselijk is. U dient hiermee zeker rekening te houden wanneer u een oude muur renoveert.

Een oude binnenmuur kunt u beschermen door deze te behandelen met steenversteviger.

Remmers KSE Steenversteviger

De steenverstevigers binnen het Remmers assortiment zijn allemaal op basis van kiezelzuurester. Kiezelzuurester in steenversteviger omvat een tweeledige werking. Enerzijds verbindt de kiezelzuurester zich chemisch aan het kwarts in de muur. Anderzijds vormt zich in de poriën een chemische verbinding welke stabiliteit biedt aan het kwarts.

KSE 100

Remmers KSE is een opbouwsysteem wat ervoor zorgt dat de oude muur beschermd en verstevigd wordt, zodat deze minder stof en gruis afgeeft. Geadviseerd wordt om altijd te starten met Remmers KSE 100. KSE 100 is een zachte versteviger, geschikt voor het verstevigen van fijn poreus en minder harde, minerale bouwmaterialen. Remmers KSE 100 reageert met het in de poriën aanwezige water/luchtvochtigheid. Bij deze reactie wordt “kiezelgel” als bindmiddel afgescheiden. Dit minerale bindmiddel vervangt op die wijze het door verwering verloren gegane oorspronkelijke bindmiddel.

Verbruik KSE 100

Afhankelijk van de soort ondergrond en ondergrondconditie alsmede doelstelling tussen 0,3 liter/m² en meerdere liter/m² Exacte verbruikshoeveelheid op een voldoende groot proefvlak bepalen. Onder normale omstandigheden is de KSE 100 na circa 3 weken volledig werkzaam.

KSE 300

Mocht KSE 100 na drie weken niet voldoende resultaat geven dan wordt geadviseerd om de behandeling te herhalen met Remmers KSE 300. Ook KSE 300 is op basis van kiezelzuurester. Het verschil tussen de KSE 100 en de KSE 300 is de hoeveelheid gelafscheiding. Bij de KSE 100 is dit circa 10% en bij de KSE 300 is dit 30%.

KSE 510

De volgende stap zou zijn naar het product KSE 510. Deze heeft circa 45% gelafscheiding. Dit product wordt niet standaard op de site aangeboden, maar kunnen wij uiteraard wel leveren. Vraag onze medewerkers voor meer informatie en prijzen.